Menu Home

Haptonomie en weerstand bij dementie

Inga Mol, ‘Haptonomie en weerstand bij dementie’, http://zorgvoorleren.nl/haptonomie-en-weerstand-bij-dementie/, Zorg voor Leren (1 mei 2016).

Aanraking en beweging

De taal van het lichaam, via aanraking en beweging, wordt bij de verzorging van mensen met dementie heel erg belangrijk. (…) Die taal zit in jouw eigen wijze van aanraken en bewegen van en met de bewoner. Daarmee kun je leren spreken. Je kunt leren hoe je fysiek een boodschap kunt overdragen. (…) Bij mensen met dementie kun je vaak zien dat zij meer naar binnen gericht zijn en de naderende hulpverlener niet aan voelen komen. Hierdoor kan schrik ontstaan. (…) Het gebruik van armkracht (…) roept het gevoel op geduwd of getrokken te worden. Dit kan weerstand oproepen bij de bewoner. (…) Het blijft altijd belangrijk om te letten op het bewegingstempo van de bewoner.

Categorieën:Geen categorie

Stichting Hapsis Utrecht