Menu Home

Meditatie en yoga veroorzaken tegenovergestelde moleculaire effecten als stress

‘Meditatie en yoga veroorzaken tegenovergestelde moleculaire effecten als stress’, http://www.ggznieuws.nl/home/?p=42107, GGZnieuws.nl (16 juni 2017)

Cytokines

Mind-body interventions laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen bovendien moleculaire reacties in je lichaam veroorzaken die tegenovergesteld zijn aan die van stress. (…) Wanneer je stress ervaart, activeert je sympathische zenuwstelsel. Dat is ook verantwoordelijk is voor de vlucht-, vecht-, of verstarreactie – de beroemde ‘fight, flight, freeze response’. Dit stimuleert de productie van een molecuul genaamd ‘nuclear factor kappa B’ (NF-kB), waardoor de productie van cytokines, een bepaald soort eiwitten, stijgt. (…) Cytokines veroorzaken ontstekingen op het celniveau. Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem versterkt, maar op de langere termijn leidt het tot hogere risico’s op bijvoorbeeld kanker en psychiatrische problemen als depressie. (…) Resultaten laten zien dat yoga en mindfulness tegenovergestelde effecten op de genexpressie hebben als stress of angst.

Gegevens

What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices
Front. Immunol. 8:670.
doi: 10.3389/fimmu.2017.00670

Categorieën:Geen categorie

Stichting Hapsis Utrecht