Menu Home

Leer je kind omgaan met tegenslagen

JOP VAN KEMPEN, ‘Leer je kind omgaan met tegenslagen’, https://www.parool.nl/amsterdam/-leer-je-kind-omgaan-met-tegenslagen~a4521206/, Het Parool (11 OKTOBER 2017)

Zelfbeeld

Het zelfbeeld geeft het kind een houvast hoe zich te gedragen ten opzichte van anderen. (…) Het zelfconcept beïnvloedt de weerbaarheid van kinderen. Als een kind zichzelf waardevol vindt, zelfs als het tegenzit, zal het niet bij de pakken gaan neerzitten, maar juist doorzetten. En hoe meer invloed het kind zichzelf toedicht in het leerproces, hoe weerbaarder. (…) In westerse culturen worden kinderen aangemoedigd om zich te onderscheiden van anderen. In oosterse culturen gebeurt het tegenovergestelde. Goed samenleven is daar juist belangrijker. (…) Door (…) gedrag te prijzen en niet de persoonlijkheid, leert het kind dat inspanning loont. (…) Leer een kind dat talent kan groeien door inspanning en oefening. (…) Complimenteer niet overdreven.

Categorieën:Geen categorie

Stichting Hapsis Utrecht