Hoe gaat het met je sociale zenuwstelsel? – Meer over de Polyvagale Theorie & relaties

Divyam Kranenburg, ‘Hoe gaat het met je sociale zenuwstelsel? – Meer over de Polyvagale Theorie & relaties’, https://kd.nl/2013/11/12/hoe-gaat-het-met-je-sociale-zenuwstelsel/, Koorddanser, Uitgeverij Koorddanser (12/11/2013)

Brain-Body Centre van Stephan Porges

De sociale omgeving waarin we geboren worden, wordt door Stephan Porges, professor psychiatrie aan de Universiteit van Illinois, Chicago, en directeur van het Brain-Body Centre daar, de ‘sociale baarmoeder’ genoemd. Stephen Porges heeft de Polyvagale Theorie ontwikkeld. Deze theorie heeft een belangrijke invloed op het traumawerk en het werken met het lichaam in het algemeen. (…) In deze theorie worden drie systemen gedefinieerd, het parasympathische systeem, het sympathische systeem en het zogenaamde ‘sociale systeem.’ (…) Porges verdeelt het autonome zenuwstelsel (…) in drie lagen, die sequentieel werken, dus na elkaar en niet in een wisselwerking. Alle delen van het zenuwstelsel richten zich op de regulatie van verschillende gebieden van het lichaam, namelijk de ingewanden (samentrekken), de romp en ledematen (vechten en vluchten), en het hoofd en de borst (sociaal). (…) De ventrale vagus speelt een wezenlijke rol bij het vermogen tot communicatie. Onze capaciteit voor sociaal contact heeft hier de lichamelijke basis. Deze zenuw geeft de mogelijkheid tot kalmering en geruststelling. (…) Sociale interactie door gezichtsuitdrukkingen, de blik in onze ogen, de stem, luisteren òf bewegingen, is verbonden met de ventrale vagus. (…) Hoe meer we blootgesteld zijn aan situaties die overweldigend waren, waar we geen mogelijkheid hadden tot verweer, hoe eerder we zullen reageren vanuit het oudste systeem, het dorsale vagale systeem. (…) De theorie van het sociale zenuwstelsel onderbouwt waarmee sommige therapeuten werken: dat de vroege binding met de moeder bepalend is voor de rest van het leven.