Aanraking (bij Markus 1: 40-45)

Janneke Stegeman, ‘Aanraking (bij Markus 1: 40-45)’, http://www.jannekestegeman.com/2018/02/15/aanraking-bij-markus-1-40-45/, jannekestegeman.com (FEBRUARY 15, 2018)

Theologie is lichamelijk

Onbetamelijke theologie zegt: ook de ervaringen met en van ons lichaam doen er toe in de theologie. Alles wat ik meemaak, maak ik mee als dit lichaam. Alles wat ik heb meegemaakt is opgeslagen in dit lijf, het is erdoor getekend. Geraakt worden gaat via mijn lichaam, zoals ook uw lichaam betrokken is bij alles wat u doet. Je lichaam, de manier waarop jij beweegt, vertelt een verhaal, zonder woorden. (…) Onbetamelijke theologie daagt die norm uit. Niet om te choqueren of te stangen, hoewel het zeker ongemakkelijk kan zijn stil te staan bij lichamelijkheid. Het doel is niet dat iedereen ‘onbetamelijk’ wordt, maar dat zichtbaar wordt hoe mensen als ‘onbetamelijk’ ter zijde worden geschoven. Om zo ruimte maken. (…) Theologie is lichamelijk. Jezus deelt zijn lichaam met wie maar wil, grenzeloos. (…) Jezus is al geraakt, van binnen, voor hij die ander aanraakt. Werkelijke aanraking vraagt zulke lichamelijke sensitiviteit. (…) De #Me Too-beweging is zo nodig omdat die onze gevoeligheid voor wederkerigheid kan vergroten. (…) In aanraking ontmoet je elkaar en bevestig je elkaar. Je raakt elkaar, je laat je raken, maar bent niet uitgeleverd aan die ander.

Diakonessenkerk Arnhem

Preek bij Markus 1: 40-45, gehouden op 11 februari 2018 in de Diakonessenkerk in Arnhem.