Je bent jong en depressief, of gewoon neerslachtig?

Hans Koppies, ‘Je bent jong en depressief, of gewoon neerslachtig?’, https://hkoppies.wordpress.com/2017/01/22/je-bent-jong-en-depressief/, PEDAGOOGLE – OVER KINDEREN: OPVOEDING, ONDERWIJS, HULPVERLENING (2017/01/22)

Neerslachtigheid en depressie

Neerslachtige gevoelens horen bij een normale ontwikkeling. Stemmingswisselingen bij tieners nemen af naarmate zij ouder worden. Dat is de belangrijkste conclusie van een langlopend Nederlands onderzoek. (…) Dat komt doordat ze in deze fase leren om te gaan met hun emoties. (…) Onderscheid is nodig tussen neerslachtigheid en stemmingswisselingen die horen bij de adolescentie, en de ernstige somberheid die we depressie zijn gaan noemen. (…) Antidepressiva voorschrijven voor jongeren is zeer omstreden. (…) Onnodig vaak worden problemen bij opgroeien en opvoeden tot psychopathologie van het kind gemaakt. En ligt medicalisering op de loer.