Een eenzijdige focus op de positieve kant van het leven kan kwalijke gevolgen hebben

Egon Dejonckheere, ‘Een eenzijdige focus op de positieve kant van het leven kan kwalijke gevolgen hebben’, http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/een-eenzijdige-focus-op-de-positieve-kant-van-het-leven-kan-kwalijke-gevolgen-hebben/article-opinion-860909.html, Knack (02/06/17)

Geluk als plicht

Gelukkig zijn is tegenwoordig een plicht. (…) Ondanks de sterk toenemende focus op geluk worden steeds meer mensen depressief. (…) We worden opgezadeld met een onvervulbaar verlangen. Maar veel verlangens impliceren een gemis, en elk gemis gaat gepaard met negativiteit. (…) Uit mijn doctoraatsonderzoek blijkt (…), dat depressieve mensen die veel sociale druk ervaren om gelukkig te zijn, zich uiteindelijk alleen maar depressiever voelen. (…) Een sociaal discours dat plaats biedt voor zowel positieve als negatieve gevoelens is in staat om de huidige maatschappelijke norm om te buigen van Wees gelukkig! naar Leer af en toe ook eens ongelukkig zijn.