Maak kennis met de voetbalclub die wil winnen door winnen af te schaffen

Michiel de Hoog, ‘Maak kennis met de voetbalclub die wil winnen door winnen af te schaffen’, https://decorrespondent.nl/7780/maak-kennis-met-de-voetbalclub-die-wil-winnen-door-winnen-af-te-schaffen/2883104962320-6e050f8a, De Correspondent (28 mei 2018)

Spel ontnomen

Met kinderen die willen winnen, is niets mis – en kinderen willen maar wat graag winnen. Het gaat fout als volwassenen willen dat kinderen winnen – en volwassenen willen dat continu. (…) De Vlaamse jeugdopleider Bob Browaeys bedacht voor dit fenomeen een treffende term: championitis. (…) Want de wens van volwassenen om te winnen, is zeer besmettelijk. (…) Spelen in een competitie – en dus de noodzaak om te winnen (…) betekent dat je spelers het spel ontneemt. (…) Als je afgerekend wordt op winnen, wordt winnen datgene waar je op gaat sturen. (…) Winnen is niet verkeerd. Als we het veld opgaan, dan willen we winnen. Elk kind is competitief, dat moet je ze niet ontnemen. En we willen heel graag winnen. Het kan alleen nooit de graadmeter zijn voor vooruitgang. Het is de bekroning van goed spel, niet het doel ervan. (…) Iedereen moet in zijn eigen tempo progressie kunnen boeken. Elke speler moet baas zijn over zijn eigen ontwikkeling. (…) Zelfvertrouwen is een belangrijke reden (…) waarom sporters vaker tot bloei komen. (…) Een dikke stapel onderzoeken wijst op de kwalijke gevolgen van competitie.