De autist versus de ‘aspie’ – Mensen met asperger zijn niet alleen wit en man

Anna de Hooge, ‘De autist versus de ‘aspie’ – Mensen met asperger zijn niet alleen wit en man’, https://www.oneworld.nl/achtergrond/de-autist-versus-de-aspie/, OneWorld (17 juni 2018)

Medisch en sociaal construct

De diagnose ‘Asperger’ werd in 2013 verwijderd uit de DSM (het classificatiesysteem voor psychische aandoeningen), maar blijft populair. De aspie is naast een medisch, namelijk ook een sociaal construct. Dit construct is afhankelijk van ‘functioneringsniveau’ en ‘cognitieve ontwikkeling’, maar ook van ras, etniciteit en gender. De stereotiepe aspie is een witte man. (…) In medische teksten wordt deze mannelijkheid vaak expliciet benoemd. (…) Ras en etniciteit spelen een soortgelijke rol.(…) Op het eerste gezicht lijkt het stereotype van de slimme, sociaal onhandige aspie bij te dragen aan een positieve beeldvorming van autisme. Toch komt het goede imago van asperger niet zozeer voort uit het omarmen van menselijk verschil, maar uit patriarchale en racistische ideeën van witte, mannelijke superioriteit.