De Hand Steun Reflex – De invloed van de primaire reflexen

Milou van Rooij – de Vries, ‘De Hand Steun Reflex – De invloed van de primaire reflexen’, https://www.aboutyourlife.nl/portfolio-items/de-invloed-van-primaire-reflexen-de-hand-steun-reflex/, About Your Life (bezocht op 1 augustus 2018)

Doelgerichtheid

De Hand Steun Reflex helpt kinderen doelgerichte bewegingen ontwikkelen. (…) De belangrijkste functie van de Hand Steun Reflex is dat door deze reflex het kind de grenzen van zijn persoonlijke ruimte ontdekt. (…) Wanneer de reflex onvoldoende is geïntegreerd, is de oog-hand en hand-oog coördinatie meestal zwak. (…) Het kind heeft doorgaans twee reactie-mogelijkheden op een slecht geïntegreerde Hand Steun Reflex: of het kind gaat grenzen, gevaar en stress opzoeken: wordt soms zelfs agressief en gaat pesten, of het kind trekt zich terug: raakt geïsoleerd. (…) Specifieke primaire reflexintegratie-oefeningen helpen de Hand Steun Reflex alsnog te integreren. (…) Reflex-oefeningen zijn apart opgenomen in het programma van de Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie methode (MNRI).