Zorg is géén product

Willem Oerlemans, ‘Zorg is géén product’, https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/zorg-is-geen-product.htm, Medisch Contact (16 maart 2018)

Manipuleerbare gegevens

‘Scientific management’ werkt (…) helemaal niet in de zorg. De ‘wetenschappelijke’ analyses creëren namelijk veelal generaliserende en manipuleerbare gegevens. Adaptaties op basis van die gegevens samen met de onnodige bureaucratie marginaliseren de inhoud van de zorg en kosten veel tijd. Het meest wezenlijke, namelijk de unieke subjectieve ervaringen, wordt erdoor aangetast. (…) Ook ‘Lean’, eveneens uit de tempel van Harvard, wordt verkocht als (relatief) nieuwe managementtool. (…) Het gaat (…) wederom uit van een product en niet van een dienst en het draait wederom alleen om efficiëntie en excellentie; dus eigenlijk alleen om geld.

Zoektermen

Winslow Taylor
The Principles of Scientific Management
Het roer moet om
kwalitijd