Cijfers zijn veel te belangrijk geworden. Het is tijd om te ont-cijferen

Sanne Blauw, ‘Cijfers zijn veel te belangrijk geworden. Het is tijd om te ont-cijferen’, https://decorrespondent.nl/8738/lees-of-luister-cijfers-zijn-veel-te-belangrijk-geworden-het-is-tijd-om-te-ont-cijferen/3238119686472-1817e3af, De Correspondent (11 oktober 2018)

Cijfers op hun plek zetten

Als kleuter was ik al een cijfernerd. (…) Op de middelbare school was wiskunde mijn lievelingsvak en uiteindelijk koos ik voor de studie econometrie, een vakgebied waarin ik ook zou promoveren. (…) Cijfers waren mijn vak geworden, maar het gesprek (…) deed mijn geloof wankelen. Ik onderzocht haar geluk, maar kon haar leven (…) niet in een cijfer uitdrukken. (…) Veel van wat ze vertelde was niet te tellen, maar telde wel. (…) Cijfers zouden objectief moeten zijn, maar ineens zag ik hoe sterk ze verbonden waren met de onderzoeker. (…) Cijfers bepalen hoe de wereld eruitziet. En de invloed van die cijfers lijkt alleen maar sterker te worden. (…) Cijfers zijn zo leidend geworden dat we het misbruik niet langer kunnen negeren. (…) Het is tijd om te ont-cijferen. (…) Het is tijd om cijfers op hun plek te zetten. Niet op een voetstuk, niet bij het vuilnis. Maar waar ze horen: naast woorden.