Zen-leraar Edel Maex : ‘Kinderen maken ook geen lijstjes in hun hoofd’

Ianthe Sahadat, ‘Zen-leraar Edel Maex : ‘Kinderen maken ook geen lijstjes in hun hoofd’, https://www.volkskrant.nl/mensen/zen-leraar-edel-maex-kinderen-maken-ook-geen-lijstjes-in-hun-hoofd-~bf66ac69/, de Volkskrant (30 januari 2019)

Milde open aandacht

Tot mijn verbazing was het mogelijk om mijn pijn te aanschouwen, erbij aanwezig te blijven, zonder het weg te duwen én zonder erin te verzuipen. (…) Dat is mindfulness geworden – een industrie, een hype, een moderne religie. (…) Met oppervlakkigheid, zweverigheid en flauwekul tot gevolg’. (…) Ik heb mij een tijd verzet tegen het woord mindfulness, omdat het een Engelse term is. (…) Al blijft mijn term van voorkeur nog altijd ‘milde open aandacht. (…) Maar jij bént (…) gedachten niet. (…) Boosheid, angst of verdriet worden niet kleiner als ze je ze negeert. (…) Burn-out wordt gedefinieerd als een werk-gerelateerd probleem, maar we bestaan niet uit compartimenten. (…) Ik denk dat er veel overlap is met depressie. De diagnostiek moet duidelijker. (…) Mensen krijgen geen burn-out omdat ze te hard werken – al speelt dat vast mee – maar vooral omdat ze voelen dat hun werk niet langer zinvol is. (…) Wie sterker afhankelijk is van waardering van buitenaf, is kwetsbaarder.

Aanvullende literatuur en podcast

Drs. Leander P. Tijdhof, ‘Het ziekmakende protest van de buik’, https://haptonomiehaptotherapie.com/2019/01/06/het-ziekmakende-protest-van-de-buik/, Kennisweb haptonomie, Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht (6 januari 2019)