Vertrouw je burn out maar, het weet waar het mee bezig is

Jentien Keijzer, ‘Vertrouw je burn out maar, het weet waar het mee bezig is’, https://www.linkedin.com/pulse/vertrouw-je-burn-out-maar-het-weet-waar-mee-bezig-jentien-keijzer, LinkedIn (18 feb. 2019)

Niet doen maar laten

Zoals ik het begreep (…) ging het tijdens hun burn out hulpverlening niet veel verder dan het dagelijks tekenen van hun batterij (…). Om naar aanleiding van die batterij-tekeningetjes te bepalen wanneer ze weer klaar waren om aan het werk te gaan. (…) Een ieder van hen had na meerdere van dit soort consulten geen flauw benul wat een burn out nu eigenlijk is en wat het van hen vraagt. (…) Het genezen van een zogenaamde slaapstoornis of van een burn-out heeft verbazingwekkend veel gelijknis. En het ligt zo voor de hand. In slaap vallen kun je ook niet forceren. Kun je niet doen. Het gebeurt je, overkomt je als je alle andere dingen die je overdag wel doet laat. (…) Ik geloof zoals ik al eerder schreef, burn out is geen ziekte. Het is een hele gezonde reactie op die ziekelijke pitbull denk-, leef- of werkmentaliteit. (…) Burn out betekent dat je herstel met een genadeklap begonnen is. (…) Je lichaam is je kompas.