Depressieve gevoelens maakt beleving van fysieke activiteit zwaarder

Marjolein Streur, Peter van Burken (red.), ‘Depressieve gevoelens maakt beleving van fysieke activiteit zwaarder’, https://www.psychfysio.nl/depressieve-gevoelens-maakt-beleving-van-fysieke-activiteit-zwaarder/, PsychFysio (bezocht op 23 maart 2019)

Verstoorde perceptie inspanningssignalen

Depressieve symptomen zijn geassocieerd met een verminderde fysieke activiteit na de behandeling van kanker. (…) Mensen met depressieve symptomen blijken een grotere pijnsensitiviteit te hebben en meer moeite te hebben met het interpreteren van lichaamssignalen zoals hartfrequentie. Dit kan leiden tot een verstoorde perceptie van inspanningssignalen tijdens fysieke activiteiten. (…) Auteurs concluderen dat depressie ertoe kan leiden dat activiteiten zwaarder aanvoelen, waardoor deze mensen minder geneigd zijn deel te nemen aan (sport)activiteiten, wat resulteert in een lagere cardiovasculaire fitheid.

Bron

Padin, A.C., Wilson, S.J., Bailey, B.E., Malarkey, W.B., Lustberg, M.B., Farrar, W.B., Povoski, S.P., Agnese, D.M., Reinbolt, R.E., Wesolowski, R., Williams, N., Sardesai, S., Ramaswamy, B., Noonan, A.M., Vandeusen, J.B., Haas, G.J., Kiecolt-Glaser, J.K.(2019). Physical Activity After Breast Cancer Surgery: Does Depression Make Exercise Feel More Effortful than It Actually Is? Int J Behav Med. Feb 2