Dansante beweeginterventies helpen beter tegen stress bij ouderen dan aerobe training

Drs. P. van Burken, ‘Dansante beweeginterventies helpen beter tegen stress bij ouderen dan aerobe training’, https://www.psychfysio.nl/dansante-beweeginterventies-helpen-beter-tegen-stress-bij-ouderen-dan-aerobe-training, Psychfysio opleidingen (bezocht op 19 juni 2019)

Cortisolsecretie

Het is (…) belangrijk om te zoeken naar interventies die bij ouderen (…) toename in cortisolsecretie kunnen verminderen. Eerdere studies tonen aan dat aerobe training de cardiorespiratoire conditie verbetert en leeftijd gerelateerde aandoeningen helpt te voorkomen. (…) Dansant bewegen is een andere beweeginterventie die de cortisol secretie zou kunnen moduleren. Dit zijn milde vormen van bewegen die multimodaal van aard zijn. Er zitten fysieke elementen in (motorische oefeningen) en psychologische componenten (lichaamsbewustzijn, sociale verbondenheid, en emotionele expressie). (…) Onderzoek suggereert dat dansante bewegen, in de vorm van dansante fysiotherapie, ouderen kan helpen om een verhoogde cortisolresponse te reduceren. (…) Er zijn onderzoeken die laten zien dat dansant bewegen ook invloed kan hebben op de cardiorespiratoire fitheid.

Bron

Vrinceanu, T., et al. (2019). “Dance your stress away: comparing the effect of dance/movement training to aerobic exercise training on the cortisol awakening response in healthy older adults.” Stress: 1-9.