De jongen die vrolijk goedendag zei

Rasit Elibol, ‘De jongen die vrolijk goedendag zei’, https://www.groene.nl/artikel/de-jongen-die-vrolijk-goedendag-zei, De Groene Amsterdammer (31 juli 2019)

Radicaliseringsproces

Bij het radicaliseringsproces van de daders van dit soort geweld speelt een gevoel van onrechtvaardigheid een centrale rol, ongeacht denkbeelden of ideologie. (…) Het gevoel dat ze niet worden gerespecteerd, dat ze geen gelegenheid krijgen om hun mening te geven en dat ze niet worden gehoord, blijkt essentieel. (…) Het begint niet zelden met vragen als: waarom zij wel en wij (ik) niet? (…) De radicaal is eigenlijk altijd boos op mensen die hij niet of nauwelijks persoonlijk kent. Vaak wordt hij gewezen op een groep die alles verpest of die het grote gevaar zou vormen. (…) Aan de ene kant staan degenen die radicalisering willen terugdringen tot een individueel ziektebeeld. (…) Bij de andere optie wordt de radicalisering verklaard door naar iemands sociale omgeving te kijken. (…) Maar: het is nooit het een of het ander. (…) Bijna iedereen kan radicaliseren. (…) Vragen naar het radicaliseringsproces kan eigenlijk alleen aan hen die al zijn gederadicaliseerd.

Zoeknamen

Kees van den Bos
Hans Magnus Enzensberger
Artis International
Scott Atran