Met Chopin onder het mes

Hinke Vissia, ‘Met Chopin onder het mes’, https://amazingerasmusmc.nl/actueel/met-chopin-onder-het-mes/, Erasmus MC (10 augustus, 2019)

Muziek vermindert pijn, angst en stress

Onderzoek dat deze maand in Annals of Surgery wordt gepubliceerd (…) laat zien dat patiënten die met muziek op onder het mes gaan, minder verslavende pijnbestrijding nodig hebben na de operatie. De kans op nare bijwerkingen of langdurig gebruik na afloop neemt hierdoor ook af. Het Erasmus MC voert de koptelefoons met muziek deze maand al in bij bepaalde operaties. (…) Het effect is sterker dan verwacht. (…) We hebben nu zoveel bewijs dat we de patiënt de behandeling met muziek tijdens operatie niet meer mogen onthouden. (…) Muziek heeft (…) effect op ons fysiologisch systeem, dus in het lichaam. Onder andere op de stressrespons, het immuunsysteem, de afweer en de hormoonhuishouding.  Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar de pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door. (…) Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes. In sommige muziek zit dat niet. Dan werkt het niet goed.