Overtraining leidt tot ongunstige impulsieve beslissingen

Marjolein Streur, Peter van Burken (red.), ‘Overtraining leidt tot ongunstige impulsieve beslissingen’, https://www.psychfysio.nl/overtraining-leidt-tot-ongunstige-impulsieve-beslissingen/, Psychfysio Opleidingen (bezocht op 15 oktober 2019)

Onverwacht negatief effect

Bij sporters die extreem veel trainen kan het overtrainingssyndroom ontstaan. Dit is een vorm van burnout die bij verschillende vormen van duursport voor kan komen. Naast de subjectieve vermoeidheid is er objectief sprake van een afname in de prestaties. (…) Onderliggende mechanismes van dit syndroom zijn onbekend, waardoor het overtrainingssyndroom een groot probleem is voor zowel de atleten als de coaches en een potentiële oorzaak is van het gebruik van doping. (…) Deze studie laat zien dat sporters die een fysieke overload ervaren overgaan tot impulsievere handelingen. (…) De auteurs benadrukken dat duurtraining over het algemeen goed voor de gezondheid is, het mogelijk een onverwacht negatief effect op het brein kan hebben.

Bron

Blain, B., Schmit, C., Aubry, A., Hausswirth, C., Le Meur, Y., Pessiglione, M.(2019). Neuro-computational Impact of Physical Training Overload on Economic Decision-Making. Curr Biol. Oct 7;29(19):3289-3297