Het hart wordt niet dement

Margreet Vermeulen, ‘Het hart wordt niet dement’: psychogerontoloog Huub Buijssen over wat er níét verloren gaat’, https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-hart-wordt-niet-dement-psychogerontoloog-huub-buijssen-over-wat-er-niet-verloren-gaat~b234027f/, de Volkskrant (11 oktober 2019)

Vragen behalve over gevoelens houden falen in

Het emotionele brein gaat niet, veel minder of veel later pas verloren. Mensen met dementie hebben gevoelens, ze kunnen genieten, ze verlangen naar liefde en aandacht en willen nuttig zijn. Net als gewone mensen. Dat is belangrijk, want dat zijn aanknopingspunten om contact te blijven houden met elkaar. (…) Als iemand geen dingen kan onthouden die zich recentelijk hebben afgespeeld, moet je daar geen vragen over gaan stellen. Je kunt het beter hebben over wat behouden blijft: ervaringen en gevoelens. Dat is misschien wel het kostbaarste wat we hebben. (…) Met je verstand kun je gevoelens dempen, jezelf tot de orde roepen, maar bij mensen met dementie raakt juist de prefrontale cortex als eerste aangetast. Het gevolg is dat ze heel verdrietig kunnen zijn, maar ook hartstikke blij. (…) Elke vraag die je stelt, behalve als het over gevoelens gaat, luidt falen in. Want ze weten niet meer of ze goed geslapen hebben en of de blouse nieuw of oud is, met als gevolg dat ze zich ongemakkelijk gaan voelen.

Zoeknaam

Huub Buijssen, psychogerontoloog