Elke bevalling zou in een ravage eindigen

Ronne Theunis, ‘Bang om te baren: ‘Elke bevalling zou in een ravage eindigen’, https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/4996036/bang-om-te-baren-bevalling-bevalangst-baarangst-zwangerschap-baby, RTL Nieuws (26 januari 2020)

Wat als gezonde spanning omslaat in ongezonde angst? Soms zit bevalangst zo diepgeworteld, dat vrouwen een zwangerschap uitstellen of zelfs helemaal vermijden. (…) Vaak is er sprake van een combinatie van meerdere angsten, wat zich kan uiten in piekeren, nachtmerries en concentratieproblemen. Doordat je (te veel) gefocust bent op je lichaam, kun je ook meer last krijgen van lichamelijke klachten. Bevalangst kan dus een behoorlijke impact hebben op je leven en op de beleving van je zwangerschap. (…) Persoonlijke eigenschappen hebben ook invloed: als je bekend bent met angsten of depressies, of een laag zelfvertrouwen hebt, loop je een hoger risico op het ontwikkelen van bevalangst. (…) Er komt ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat (…) haptotherapie (…) zou kunnen helpen bij het verminderen van angstklachten.

Lees ook

Gert A. Klabbers, Klaas Wijma, K. Marieke Paarlberg, Wilco H. M. Emons & Ad J. J. M. Vingerhoets (2019) Haptotherapy as a new intervention for treating fear of childbirth: a randomized controlled trial, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 40:1, 38-47, DOI: 10.1080/0167482X.2017.1398230