Neurowetenschapper: “Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat”

JEANNETTE KRAS, ‘Neurowetenschapper: “Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat”, https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/1500879/neurowetenschapper-wandelen-is-de-grootste-probleemoplosser-die-er-bestaat.html, Welingelichte Kringen (4 FEBRUARI, 2020)

Op de Shetlandeilanden gebeurt dat al: artsen schrijven strandwandelingen voor als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Vier keer per week op pad gaan, vijftien kilometer lopen: dat maakt ons zowel fysiek als mentaal gezonder. (…) Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. (…) We laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. (…) We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert. (…) Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom. (…) De Griekse filosofen gaven wandelend les. Romantische dichters als Wordsworth en Goethe maakten dagenlange tochten en schreven daarna feilloos, zonder enige correctie, hun gedichten op.

Zoeknaam

Shane O’Mara