Corona belemmert rouwproces: zonder afscheid geen verwerking

Redactie, ‘Corona belemmert rouwproces: zonder afscheid geen verwerking’, https://nos.nl/artikel/2330335-corona-belemmert-rouwproces-zonder-afscheid-geen-verwerking.html, NOS NIEUWS (13 april 2020)

Fysiek afscheid nemen is de start van het rouwproces. (…) Door corona kan dit niet en dat veroorzaakt veel leed. (…) Als je geen afscheid kunt nemen, dan is er geen begin. Dat maakt rouwen heel moeilijk. Alles lijkt als een film voorbij te trekken: derealisatie heet dat in de psychologie. (…) Veel mensen kunnen nu door het coronavirus geen afscheid nemen van hun dierbaren. Dit kan op termijn leiden tot een toename van psychische klachten. (…) Het is begrijpelijk dat we ons richten op preventie en op de primaire zorg. Maar waarom is er niet meer aandacht voor nabestaanden? (…) Die kille afstand is onmenselijk. (…) Dat aanraken om anderen te troosten zit in ons. (…) Deze evolutionaire behoefte onderdrukken we nu, in deze gekke tijd van 1,5 meter afstand. (…) Je ziet overal verdriet en toch is er die afstand.