Ieder mens wordt geboren uit een vrouwenlichaam, en toch zien we zwangerschap in de westerse kunst nauwelijks terug

Wieteke van Zeil, ‘Ieder mens wordt geboren uit een vrouwenlichaam, en toch zien we zwangerschap in de westerse kunst nauwelijks terug’, https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/ieder-mens-wordt-geboren-uit-een-vrouwenlichaam-en-toch-zien-we-zwangerschap-in-de-westerse-kunst-nauwelijks-terug~b43de60e/, de Volkskrant (30 april 2020)

Het zwangere lijf maakt een opmars; met zowel de schoonheid áls de pijn. (…) Zwangerschap is hoop, maar ook een lichaamsverandering, en gedeeltelijk een vervreemding, en in de beste kunstwerken zie je een lichamelijke bevestiging in de gebaren en blikken van vrouwen die deze ervaring delen. (…) We komen allemaal uit een zwangere moeder voort, er is een weinig essentiëler onderwerp denkbaar, dus de geschiedenis dient te worden gecorrigeerd. Althans, de westerse geschiedenis. Want keer je kont in een museum van Oudheid of Volkenkunde en de eeuwenoude zwangere vrouwenbeelden komen je tegemoet.