Als aanraken (voorlopig) niet mag

Els Plooij, ‘Als aanraken (voorlopig) niet mag’, https://www.linkedin.com/posts/haptonomischcontact_els-plooij-als-aanraken-voorlopig-niet-activity-6664437834222497792-loET/, Haptonomisch Contact via LinkedIn (11 mei 2020)

Omdat minder bekend is wat de haptotherapeut kan als aanraken niet mag, vind ik het belangrijk daar wat over te schrijven. (…) Haptotherapeuten zijn opgeleid om ook op afstand te voelen wat er gebeurt bij de ander. En daar woorden aan te geven om de cliënt te begeleiden. Ook kan er gebruik gemaakt worden van materialen, van bewegingsvormen in de ruimte, waarbij de aandacht ligt op wat er gevoeld wordt en het bespreken daarvan. (…) Ik breng mensen daar dichterbij door hun aandacht te richten op wat er te voelen valt in het lichaam. (…) Als de cliënt lichamelijke spanning voelt kan ik met woorden de weg wijzen om zittend in de stoel of op de grote bal die spanning voor een deel los te laten. (…) Als de cliënt het gevoel heeft nauwelijks grenzen te hebben, kan ik verbaal begeleiden om die grenzen lichamelijk te voelen. (…) Als iemand geneigd is erg gesloten te zijn en daar zelf last van heeft, werken we in de therapie aan het stap voor stap opener worden. In eerste instantie is dat lichamelijk soepeler. (…) Het is belangrijk om goed op onszelf en de ander te passen. Daarbij past ook afstand nemen en de ander vragen afstand te houden. En intussen die ander niet als ‘gevaar’ te ervaren, maar in contact te blijven, door de ruimte heen. (…) Als mens kun je je basis letterlijk voelen, in het midden van je lijf. Door daar contact mee te maken kom je dichter bij jezelf, bij je gevoel. (…) In een staande oefening kan de cliënt bewust worden hoe hij in zijn lijf en in zijn leven geneigd is te staan: naar voren gericht (geven) of naar achteren (terughouden) en alles daar tussenin. (…) In een staande oefening kan de cliënt bewust worden hoe hij in zijn lijf en in zijn leven geneigd is te staan: naar voren gericht (geven) of naar achteren (terughouden) en alles daar tussenin.

.pdf

Els_Plooij_Als_aanraken_voorlopig_niet_mag_1589108856