Deze wetenschapper onderzoekt het verband tussen aanraking en geestelijke gezondheid

Nils de Lange, ‘Deze wetenschapper onderzoekt het verband tussen aanraking en geestelijke gezondheid’, https://www-vice-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.vice.com/amp/nl/article/7kpvjq/anouk-keizer-onderzoekt-het-verband-tussen-aanraking-en-geestelijke-gezondheid, VICE, VICE MEDIA LLC (31 mei 2020)

Anouk Keizer, assistent professor Psychologie aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar het effect van sociaal isolement en een gebrek aan aanraking op onze geestelijke gezondheid. (…) De ‘affective touch’. Dat is elke aanraking die sociaal geladen is, zoals een aanraking tussen twee mensen. Het interessante is dat je wanneer je door een ander mens wordt aangeraakt, vooral als je heel langzaam wordt aangeraakt, er dan andere cellen in je huid actief worden, die de informatie over die aanraking via andere zenuwbanen naar een ander gebied in de hersenen sturen dan bij functionele aanrakingen. (…) Die informatie over sociale aanrakingen gaat direct naar een hersengebied dat zich bezighoudt met emoties, met de sociale band die je met mensen hebt, en met zelfreflectie. Dat is voor mij wetenschappelijk gezien het uitgangspunt. (…) Wat we (…) weten, is dat aanraking hele positieve effecten kan hebben op je mentale en fysieke welzijn en hoe je je sociale relaties vormgeeft. (…) Wat ik (…) denk, is dat voor deze crisis er vooral bij jongere mensen een beetje een taboe heerste op durven aangeven dat je aanraking mist. Ik heb het idee dat dat taboe nu een beetje verdwijnt omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Daardoor durven mensen dat nu eerder aan te geven.

Zoektermen

Aanraken

Coronacrisis

Coronavirus

Corona

Huidhonger