Waarom die (verboden) knuffel zo belangrijk is voor kleine kinderen

Ellen Van Gaalen, ‘Waarom die (verboden) knuffel zo belangrijk is voor kleine kinderen’, https://www.ad.nl/binnenland/waarom-die-verboden-knuffel-zo-belangrijk-is-voor-kleine-kinderen~a47d8518/, AD (15-06-20)

Eigenlijk moeten leraren en leerlingen 1,5 meter afstand houden, ook in de kleuterklassen. (…) Dat is nu net wat deskundigen hopen dat de leerkracht níet doet. (…) Zeker jonge kinderen snakken naar aanraking. Een 1,5 meter samenleving is een crime. (…) Het nieuwe normaal’ met 1,5 meter afstand is een gruwel voor pedagogen en psychologen. Zij voorzien een generatie die problemen krijgt met hechting, fysiek contact en het aangaan van relaties als het opgroeien in een 1,5 metersamenleving normaal wordt. (…) Kinderen moeten leren om hun lichaam open te stellen voor contact met anderen. (…) Bij aanraking gebeurt letterlijk iets in het lichaam. (…) Zonder aanraking vlakken mensen af en voelen ze zich somberder. (…) Op 1,5 meter kan veel, maar veel ook niet.