Natuurlijke selectie geeft geen snars om ons geluk

Margreet Vermeulen, ‘Angst en somberheid verklaard vanuit de evolutie: ‘Natuurlijke selectie geeft geen snars om ons geluk’, https://www.volkskrant.nl/wetenschap/angst-en-somberheid-verklaard-vanuit-de-evolutie-natuurlijke-selectie-geeft-geen-snars-om-ons-geluk~b4cdd0b5/, De Volkskrant (7 augustus 2020)

Er is geen snelle oplossing voor depressie en angststoornissen. (…) Mentale pijn moet zijn geëvolueerd zijn omdat het onze genen hielp te overleven. (…) In zijn nieuwste boek Het nut van angst & somberheid schrijft Nesse dat emoties onze soort helpen om situaties zo goed mogelijk uit te buiten. (…) Als de natuur even niks te bieden heeft, dempt dat de stemming en zijn we geneigd ons terug te trekken om energie te sparen. (…) Angst is een nuttige emotie. Het helpt ons niet in zeven sloten tegelijk te lopen. Maar angstregulatie is een kwetsbaar systeem en het staat te scherp afgesteld. (…) Evolutionair gezien kun je beter een paar keer onnodig in paniek raken dan dat je te laat onderkent dat er een leeuw in de bosjes zit. Dat vergroot je overlevingskans. (…) Depressieve symptomen ontstaan als damp tussen wensen en verwachtingen. Neerslachtigheid heeft dus een functie. Het helpt ons te stoppen met het najagen van onbereikbare doelen. (…) Voor ongeveer de helft van de depressies is geen oorzaak aan te wijzen.

Zoektermen

Randolph M. Nesse
evolutionaire geneeskunde
Center for Evolution and Medicine