Max van Manen over binnentreden in de kinderwereld, de wereld van mogelijkheden

Geert Bors, ‘(Her)lezen: Max van Manen over binnentreden in de kinderwereld, de wereld van mogelijkheden’, https://nivoz.nl/nl/her-lezen-max-van-manen-over-binnentreden-in-de-kinderwereld-de-wereld-van-mogelijkheden, stichting nivoz (26 maart 2020)

Kinderen zijn er niet voor ons. Wij zijn er wel voor hen. Maar ze komen tot ons met een geschenk: de gave van het ervaren van het mogelijke. Kinderen zijn kinderen omdat ze midden in het proces van wording zitten. Ze ervaren het leven als mogelijkheid: alles kan gebeuren. (…) Als volwassene belichaam je manieren van zijn voor het kind. (…) We kunnen van kinderen niet zomaar verwachten dat ze een bestaan, een levensstijl voor zichzelf ontdekken. We moeten ze ook toestaan om in te grijpen, te experimenteren, zelf te scheppen. (…) En zo wordt het kind mijn leraar. Terwijl hij of zij verschillende mogelijkheden uitprobeert, word ik er aan herinnerd welke mogelijkheden er voor mijzelf nog open liggen. Ergens in dat besef van de pedagogische mogelijkheid ligt de waarheid van het oude cliché dat ‘kinderen je weer jong doen voelen’. (…) Het opvoeden van mijn kind leidt tot zelfopvoeding.