Trauma in het lichaam – Een onvrijwillige, heftige reactie op afwijzing / terechtwijzing

Stefanie Rondags, ‘Trauma in het lichaam – Een onvrijwillige, heftige reactie op afwijzing / terechtwijzing’, https://www.stefanierondags.nl/trauma-in-het-lichaam-een-onvrijwillige-heftige-reactie-op-afwijzing-terechtwijzing/, stefanierondags.nl (9 oktober 2020)

Elke keer weer diezelfde reactie: schrik, een hoge hartslag, het zweet dat me uitbreekt, tranen, en een bevriestoestand, waar ik in raak en waardoor ik nauwelijks meer iets kan uitbrengen. (…) Dat gevoel van onveiligheid lijkt echter opgeslagen te zitten in mijn lichaam. Klaar om er met volle kracht uit te komen, als iemand boos op me wordt. (…) Met mijn vriend noem ik het gekscherend mijn boos-o-fobie. (…) Ik vind dat die kinderlijke reactie niet meer past bij de volwassen vrouw die ik nu ben.

Zoeknamen

Peter Levine
Bessel van der Kolk