Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens

Joanne van Rossum, ‘Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens’, https://m.ggztotaal.nl/#!/news/3846153 , GGZTotaal (januari 2021)

Poëzie is voor Angelique, geestelijk verzorger van beroep, bij uitstek een taal waarmee een diepere laag van de mens wordt aangesproken en waarmee uitdrukking wordt gegeven aan het diepste mens-zijn. (…) Het is taal die recht wil doen aan wat de mens tot mens maakt, met en voorbij de kwetsbaarheid en verstoring waar iemand last van heeft. Dat gaat soms over wezenlijk iets anders dan wat cliënten over het algemeen met hun behandelaren bespreken. (…) De rol die poëzie (…) speelt is die van het zoeken en vergroten van (…) innerlijke ruimte. Een ruimte die soms letterlijk ademruimte geeft om de vraag te stellen: wat is er nu allemaal gaande, en wat betekent dit voor mij? (…) Poëzie is vaak vluchtig en ongrijpbaar, en dat is juist waar de meerwaarde in schuilt.