Zeg vaker ‘nee’ tegen patiënten met milde psychische klachten

Rinske van de Goor, ‘Zeg vaker ‘nee’ tegen patiënten met milde psychische klachten die naar een psycholoog of psychiater willen’, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zeg-vaker-nee-tegen-patienten-met-milde-psychische-klachten-die-naar-een-psycholoog-of-psychiater-willen~bb91278f7/, de Volkskrant (25 maart 2021)

Veel GGZ-geld gaat naar psychologische hulp aan behoorlijk goed functionerende personen met milde psychische klachten. De druk op mensen om goed te functioneren en succesvol te zijn en qua gedrag en gemoed binnen de lijntjes te kleuren, is hoog. Als huisarts krijg ik dagelijks verzoeken voor verwijzing naar een psycholoog. Soms biedt maatschappelijk werk, de praktijkondersteuner of e-health dan uitkomst, maar de druk om te verwijzen is hoog. (…) Ondertussen zie ik ernstig psychiatrisch patiënten die nergens terecht kunnen. (…) Probleem is dat GGZ-praktijken per behandeluur betaald krijgen. Wát de psycholoog behandelt, maakt daarbij niet uit. De vergoeding voor behandeling van milde klachten is hetzelfde als voor behandeling van ernstige psychiatrie, terwijl die veel complexer is en veel overleg en samenwerking vereist. (…) Ik zou willen dat psychisch leed en psychische diversiteit gewoon weer wat meer mag. Zonder dat dat direct gefikst moet worden, of gladgestreken.