Veerkracht

Nina van der Voet, ‘Veerkracht’, https://www.wezenlijkvoelen.nl/post/veerkracht, Haptonomiepraktijk Nina van der Voet (bezocht op 5 april 2021)

Het verwondert me nog steeds, mijn en het universele menselijke vermogen om na een spreekwoordelijke klap weer terug te veren in de oorspronkelijke of zelfs verruimde vorm. Want dat is waar veerkracht over gaat. (…) Een niet alleen nuttig maar wezenlijk vermogen, dat alles met voelen te maken heeft. (…) Om veerkracht te kunnen ervaren én ontwikkelen is er een tegenkracht nodig, een beproeving. En om er aan de andere kant van die beproeving werkelijk sterker en lichter uit te komen, is het essentieel om op gezonde wijze om te leren gaan met de zware of andere moeilijke gevoelens die in welke beproeving dan ook worden opgeroepen. Onder andere door ze te doorvoelen en aan te gaan – want dat is waar de ware veerkracht ontstaat. (…) Waar ik vroeger dagen of weken in de modder kon blijven hangen, wordt de zwaarte nu steeds sneller afgewisseld door lichtheid en is mijn veerkracht tegelijk met mijn voelende vermogen enorm toegenomen. (…) Een van de manieren om veerkracht te vergroten is door samen te werken, ofwel verbinden.