Al een jaar niks ruiken en proeven door corona

Redactie, ‘Al een jaar niks ruiken en proeven door corona: ‘Ik eet alleen omdat het moet’, https://nos.nl/artikel/2376247-al-een-jaar-niks-ruiken-en-proeven-door-corona-ik-eet-alleen-omdat-het-moet.html, NOS, NPO (11 april 2021)

Hoe langer het duurt, hoe emotioneler het kan worden. (…) Je reuk is ontzettend belangrijk voor het vormen van herinneringen. Plotsklaps mis je de geur van je partner en kinderen. Dat maakt onzeker en angstig. (…) Ongeveer 60 procent van de mensen die positief test op corona krijgt voor korte of langere tijd te maken met een reuk- of smaakstoornis. Bij de meesten is het binnen een paar weken weer hersteld, maar bij ongeveer 10 procent duurt het maanden, of keert het zelfs helemaal niet meer terug. (…) Er zijn manieren om het waarnemen van smaken en geuren weer te stimuleren, bijvoorbeeld met reuktraining. Mensen moeten dan dagelijks ruiken aan flesjes met herkenbare geuren. Ondanks dat de neus in de beginfase weinig oppikt, wordt de ‘geurbibliotheek’ in de hersenen wel weer gestimuleerd.