Emotionele mishandeling

Tako Engelfriet, ‘Emotionele mishandeling – Je komt als slachtoffer vaak in een existentiële crisis terecht’, https://www.psychosenet.nl/je-komt-als-slachtoffer-vaak-in-een-existentiele-crisis-terecht/, PsychoseNet (10 april 2021)

Slachtoffers belanden zonder het te weten ‘in het land van duisternis’. (…) Plegers hebben weinig empathie of geweten, ze houden koste wat kost hun eigen opgeblazen zelfbeeld overeind en misbruiken anderen voor hun eigen behoeften. Kinderen of partners van lopen een groot risico op trauma. (…) Ze wisselen een leuke avond af met kleinerende opmerkingen, aperte leugens doen ze af met een charmante ontkenning of ze laten op een grapje een stiltebehandeling volgen. Slachtoffers ervaren zonder dat ze het door hebben een langdurig schadelijke mix van chaos, schaamte, angst en schuldgevoelens. (…) De authentieke kern van slachtoffers vervaagt of ontwikkelt zich nooit: het verdwenen zelf.