Dansen tegen de aftakeling van het brein

Francine van der Wiel, ‘Dansen tegen de aftakeling van het brein’, https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/07/dansen-tegen-de-aftakeling-van-het-brein-a4038748, NRC (7 april 2021)

Dansen doe je vooral met je lichaam, zo wordt vaak gedacht, niet met het hoofd. Maar er bestaat wel degelijk een directe relatie tussen dansen en de kwaliteit van de bovenkamer. (…) Wie danst, zet zijn hersenen aan het werk. Vrijwel alle gebieden zijn erbij betrokken, auditief, motorisch, cognitief en emotioneel. (…) Wie danst moet zijn evenwicht houden, muzikale ritmes leren, zijn spieren gedoseerd aansturen, plannen, timen, bewegingen coördineren, de danspassen en hun ruimtelijke parcours onthouden. (…) Zelfs van kijken naar dans wordt je brein al op allerlei gunstige manieren geactiveerd. (…) Door dans vinden mensen niet alleen in hun lichaam, maar ook in zichzelf iets terug wat ze al heel lang kwijt waren. (…) Ze durven de deur weer uit, maken plezier en bewegen weer zonder schaamte.

Zoektermen

Dance for Health

Scapino Ballet

Marc Vlemmix