Deze wetenschapper bouwt een machine die voelt hoe het is om machine te zijn

Willem Schoonen, ‘Deze wetenschapper bouwt een machine die voelt hoe het is om machine te zijn’, https://www.trouw.nl/wetenschap/deze-wetenschapper-bouwt-een-machine-die-voelt-hoe-het-is-om-machine-te-zijn~b5c0dcfc/, Trouw (17 april 2021)

Hoewel er geen sluitende definitie bestaat, wordt bewustzijn meestal omschreven als het vermogen om te voelen hoe het is om iets te zijn. (…) De basis van bewustzijn ligt niet in cognitie of waarneming, zoals veel wordt gedacht, maar in gevoelens, affecten. (…) Die kunnen alleen subjectief beleefd worden. (…) Ze brengen reacties op gang die ons helpen overleven in een onzekere en veranderende omgeving. (…) Het onderliggende mechanisme heet homeostase: het bewaren van evenwicht in de lichaamsfuncties, ook als de omstandigheden veranderen. (…) Gevoelens, affecten zijn de motor van (…) bewuste homeostase. (…) We doen voorspellingen over gedrag dat de robot zou moeten vertonen als hij over bewustzijn ­beschikt, en we gaan observeren of dat ­inderdaad gebeurt. (…) Zo’n machine heeft wel een vorm van bewustzijn, maar leeft niet. (…) Bewustzijn is (…) geen exclusief menselijke eigenschap, komt in gradaties in het dierenrijk voor, en kan zelfs gecreëerd worden.

Literatuur

Mark Solms, De verborgen bron. Een reis naar de oorsprong van ons bewustzijn

Bijdrage

Wim Laumans