Sociale angst bij kinderen moeilijk te behandelen

Redactie, ‘Sociale angst bij kinderen moeilijk te behandelen’, https://nedkad.nl/nieuws/sociale-angst-bij-kinderen-moeilijk-te-behandelen/, Nederlandse Kenniscentrum Angst en Depressie NedKAD (1 maart 2021)

Veel kinderen hebben last van angstklachten; een veelvoorkomend ziektebeeld is de sociale angst. Een vorm die moeilijker te behandelen valt. (…) Kinderen met veel sociale angstklachten onderschatten hoe leuk anderen ze vinden. Bij vermijdend gedrag of depressieve uitingen klopten deze inschattingen meer en werden ze daadwerkelijk minder aardig gevonden. (…) Onderzoek onder volwassenen: hier loopt het onderzoek soms wat voor. Zo worden er bij volwassenen tijdens therapie schaamte-experimenten uitgevoerd. “Oké, je doet iets gênants en je wordt uitgelachen: hoe ervaar je dat?” Uiteindelijk is het te verdragen; ze ontdekken dat er niet de erge en enge dingen gebeuren die ze zich voorstellen. Hierdoor neemt sociale angst af. (…) Het zou goed kunnen dat dit ook bij kinderen zo werkt. (…) Probeer het eens uit.