Ontmaskeren – kun je met een masker intiem, echt contact hebben?

Francois de Waal, ‘Ontmaskeren – kun je met een masker intiem, echt contact hebben?’, https://www.psychosenet.nl/ontmaskeren-maskers-hebben-geen-intiem-echt-contact/, PsychoseNet (28 maart 2021)

Iedereen loopt rond met een masker. Iedereen verbergt zijn haar pijn. Ik ben ok, jij bent ok. Kwetsbaar?, gekwetst?, ben je gek! Huilen is slap, zielig, niet hip en stoer. Het gaat goed, kijk naar mijn foto’s op Facebook! Iedereen liegt over zijn pijn en haar verdriet. En angst. En piekeren. En slapeloosheid. En verzwijgt enge, boze, negatieve, lelijke, wraakzuchtige, bange, gemene, giftige, slechte gedachten. Iedereen houdt zijn en haar ellende geheim. Met als gevolg dat iedereen denkt: alleen ik voel me kut. (…) Ik publiceerde het eerst als columns in Psychologie Magazine. Als je dat doet, reageert je omgeving met: hee, wacht even, pas op, ga je dat echt allemaal aan iedereen vertellen? Maar later reageren mensen, oud jong, rijk arm, man vrouw, zwart wit, dik dun, al die mensen zeggen: wat herkenbaar! Ze bedoelen: ik ook. (…) Als je pijn ontkent, bagatelliseert of verbergt en dus het huis uit gooit, dan zal hij op je wachten. Je pijn is buiten op het trottoir push ups aan het doen. Als je je pijn niet erkent dan ben je onecht. (…) Een masker is een wapen van een bangerd. Ontmasker jezelf, dat is ont-wapen-end.