Om wanhopig van te worden

Menno Oosterhoff, ‘Om wanhopig van te worden’, https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/om-wanhopig-van-te-worden-.htm, Medisch Contact (26 april 2021)

Het hele verhaal is wel om wanhopig van te worden. De lange wachtlijsten maken dat dit doorverwijzen tot jarenlang uitstel van diagnostiek en behandeling leidt. Het is ondenkbaar dat een lichamelijke aandoening, met eenzelfde invaliderend effect zo lang onbehandeld zou blijven. Ondenkbaar! Psychische aandoeningen zijn even concreet en ingrijpend als lichamelijke. Daarvan zijn we nog altijd te weinig doordrongen. (…) Wat ook niet helpt is dat gesproken wordt van psychische aandoeningen. Psychisch suggereert iets ijls, wat je met een beetje wilskracht wel kunt veranderen. Maar je beleving is net zo min als je schildklierfunctie naar believen te veranderen.