Lange wachttijden bij nazorgpoli’s corona, patiënten vaak jong en vrouw

Redactie, ‘Lange wachttijden bij nazorgpoli’s corona, patiënten vaak jong en vrouw’, https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/2378929-lange-wachttijden-en-vaak-jonge-patienten-bij-nazorgpoli-s-corona.html, NOS, NPO (1 mei 2021)

Het zijn overwegend vrouwen en jongere mensen die via de huisarts binnenkomen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 40 jaar. (…) Volgens het RIVM kan er sprake zijn van langdurige corona als patiënten voor langere tijd na besmetting met het coronavirus klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid (brain fog). (…) De term long covid, die vaak gebruikt wordt, is afkomstig van het Engelse woord ‘long’. Kortom: langdurige corona. Een andere naam is Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, oftewel PASC.