Moeder op drift

Redactie, ‘Moeder op drift – Postpartumpsychose anders benaderd
​Vrijdag 28 mei – 14:30 – 16:30 (in Zoom)’, https://www.psychiatrieenfilosofie.nl/moeder-op-drift, ​Blog Te Gekke Moeders, Stichting Psychiatrie en Filosofie (bezocht op 3 mei 2021)

De zwangerschap en kraamtijd zijn tijden waarin vaak existentiële vragen opborrelen, waarin jeugdherinneringen naar de oppervlakte komen en de verbinding met jezelf en anderen opnieuw gedefinieerd wordt. Sommige kraamvrouwen beschrijven het zelfs als een ‘spirituele tijd’. Zou het niet vanzelfsprekend zijn om een kraambedpsychose tegen die achtergrond te begrijpen? (…) Er is veel aandacht voor het neurobiologisch definiëren van een kraambedpsychose. Door deze evidence based benadering verdwijnt de persoon echter soms uit beeld. (…) Het medische model blijkt weinig houvast te bieden voor de kersverse moeder om haar ervaringen te begrijpen. Er zijn andere invalshoeken om psychoses bij kraamvrouwen te benaderen, en andere manieren om hulp te bieden. Op deze dag doen wij een eerste aanzet om deze te verkennen. (…) Dit symposium reikt psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en andere zorgverleners handvatten aan om naast het huidige neurobiologische, biomedische discours betekenisvol een open dialoog aan te gaan: met vrouwen met een kwetsbaarheid voor psychoses die moeder willen worden, en hun partners.