Het persoonlijke verhaal keert terug naar de behandelkamer van de psych

Nina Polak, ‘Het persoonlijke verhaal keert terug naar de behandelkamer van de psych’, https://decorrespondent.nl/12354/het-persoonlijke-verhaal-keert-terug-naar-de-behandelkamer-van-de-psych/4578133509576-0790161d, De Correspondent (10 mei 2021)

Een diagnose is een verhaal. Het beschrijft waar je last van hebt, hoe dat zo gekomen is en het wijst in de richting van een oplossing. Wie naar de huisarts gaat vanwege depressieve symptomen heeft al aannames gedaan: er is iets mis met mijn geestelijke gezondheid, en ik heb misschien wel medische hulp nodig. (…) Hoe jouw leed geïnterpreteerd wordt, de betekenis die het zal krijgen, hangt af van de modellen die jouw behandelaar in de opleiding heeft geleerd. Het venijnige is dat je je daar als patiënt niet altijd bewust van zult zijn. Die modellen – want dat zijn het, incomplete weergaven van de complexe werkelijkheid – worden je, als je pech hebt, onrechtmatig verkocht als de enige wetenschappelijke waarheid. (…) De psychiatrie blijft – net als de politiek – een verhalenstrijd. Daar ligt aan ten grondslag dat, evidence-honger ten spijt, nog steeds niet duidelijk is wat psychische problemen precies zijn, of wat ze veroorzaakt. De individuele factoren en variaties zijn simpelweg te complex en talrijk om er algemene uitspraken over te doen. (…) Wat werkt voor een individu weegt (…) zwaarder dan wat waar is, of wie gelijk heeft.