Een onaangeraakt lichaam is een ongelukkig lichaam

Wouter van Noort, ‘Een onaangeraakt lichaam is een ongelukkig lichaam’, https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/14/een-onaangeraakt-lichaam-is-een-ongelukkig-lichaam-a4043592, NRC (14 mei 2021)

De westerse cultuur is sterk gericht op het hoofd en op denken, en heel weinig op het lichaam en op voelen. (…) En dat terwijl het bewijs groeit dat het lichaam een cruciale rol speelt bij psychologische gezondheid. (…) Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan in de standaard geestelijke gezondheid wordt geaccepteerd. (…) Je lichamelijk onderdeel voelen van een gemeenschap, een netwerk – dat is cruciaal om met vervelende omstandigheden om te kunnen gaan. (…) Een betere connectie met het lichaam vergt (…) vooral meer structurele aandacht voor het beleven van het lijf: op individueel niveau, in de geestelijke gezondheidszorg én in de westerse cultuur in bredere zin. (…) Heel basaal kun je stellen dat een onaangeraakt lichaam, een ongelukkig lichaam is.

Zoeknamen

Maurice Merleau-Ponty, Bessel van der Kolk