OOK BABY’S HEBBEN HUIDHONGER! WAAROM HUIDCONTACT VOOR BABY’S VAN LEVENSBELANG IS

Tom Van den Broeck, ‘OOK BABY’S HEBBEN HUIDHONGER! WAAROM HUIDCONTACT VOOR BABY’S VAN LEVENSBELANG IS’, https://www.birthmatters.be/wetenschap/ook-babys-hebben-huidhonger/, BirthMatters.be (dec 1, 2020)

Huidcontact is een basisbehoefte van élke mens, maar hoe jonger je bent, des te meer levensnoodzakelijk het is. (…) Van alle primaten is een mensenbaby neurologisch gezien (…) het minst ontwikkeld: hij ontwikkelt zich het traagste en is het afhankelijkst van zijn verzorger voor de langste periode na zijn geboorte. (…) Door zijn immature neurologische structuren is een baby niet in staat om te wandelen, te kruipen of zijn moeder te volgen – behalve dan met zijn ogen. Vanuit dit perspectief kunnen we begrijpen hoe en waarom mensenmoeders zorgen voor hun baby en waarom zo’n verregaande investering noodzakelijk is. (…) Onze maatschappij is intussen sterk veranderd, maar ons DNA is nog grotendeels hetzelfde als pakweg 100.000 jaar geleden. (…) Een baby die nu geboren wordt, is nog steeds geprogrammeerd om continu gedragen te worden en voor lange tijd in nauw contact te staan met zijn ouders. De fysiologische habitat van een mensenbaby is zijn moeder, en meer bepaald de huid van zijn moeder. (…) Mannen kunnen geen borstvoeding geven. Maar ook zij bezitten een goed functionerende huid (net als alle meemoeders) die perfect dienst kan doen als ‘babyhuis’ tijdens de eerste levensweken. (…) Huidcontact is geen verwennerij of een behandeling. Het is geen medicijn waarvan je een overdosis aan je baby kunt geven. Huidcontact is levensnoodzakelijk en onze cultuur van baby’s en moeders te scheiden is nadelig en zelfs schadelijk.