Een goed leven bestaat niet uit consumeren, maar uit een fijn balkon of wandeling in de natuur

Addie Schulte, ‘Een goed leven bestaat niet uit consumeren, maar uit een fijn balkon of wandeling in de natuur’, https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/20/ga-niet-wachten-op-de-revolutie-doe-nu-iets-a4044316, NRC (20 mei 2021)

De coronacrisis is (…) een versneller van bepaalde trends. (…) Zonder overdrijving kun je zeggen dat we mechanische slaven worden. (…) Thuiswerken, dating op afstand, al onze handelingen worden digitaal en wat me verontrust is dat allerlei activiteiten in handelswaar worden veranderd. (…) Catastrofale gebeurtenissen, zoals de pandemie, of aardbevingen zoals hier in Kroatië, vulkaanuitbarstingen, sprinkhanenplagen, zijn openbaringen. Die vertellen dat de wereld nog niet beëindigd is, maar dat we in de eindtijd leven. (…) Misschien kunnen we op de lange termijn (…) afkomen van het antropocentrische, narcistische idee dat wij als mensen de grootste en belangrijkste wezens zijn in het universum. (…) De pandemie heeft laten zien dat we verandering in ons dagelijks leven moeten doorvoeren. Meer mensen realiseren zich dat een goed leven niet per se een leven van consumeren is, maar dat een fijn balkon of een wandeling in de natuur belangrijk is.

Zoektermen

Srecko Horvat

After the Apocalypse