Helen van trauma en chronische stress: dit is waarom het vraagt om een lichaamsgerichte benadering

Nathalie Meertens, ‘Helen van trauma en chronische stress: dit is waarom het vraagt om een lichaamsgerichte benadering’, https://holistik.nl/trauma-lichaam/, Holistik – Evelyn van Hasselt, Karlijn Visser – red. (02.06.2021)

Veel mensen (…) richten zich vooral op top-down heling. Deze aanpak leidt in veel gevallen echter niet tot succes totdat ook het lichaam in acht genomen wordt. (…) Daarom (…) vraagt traumaheling óók om een bottom-up benadering. Hier gaat het erom lichamelijke (belichaamde) ervaringen te creëren die tegengesteld zijn aan de gevoelens van machteloosheid, woede, verdriet en onveiligheid die zich in de nasleep van traumatische gebeurtenissen meester van je kunnen maken. (…) In een wereld die gekenmerkt wordt door prikkels, prestatiedrang en overmatige consumptie staat de stresskraan zo’n beetje de hele dag open. Als je maar vaak genoeg in een staat van stress terechtkomt (en de gemiddelde moderne mens doet dat een paar keer per dag), weet je lichaam niet meer goed hoe het zonder alle cortisol en adrenaline moet. Als zich niet vanzelf stressoren voordoen, zoek je er (onbewust) zelf wel wat bij elkaar om de sluizen toch weer te openen.