De waarde van het leven

Wim Laumans, ‘De waarde van het leven’, Haptonomisch Contact, juni (2021), p. 9-11

De waarde van het leven is de grondslag van de waardeleer (=axiologie) die weer het fundament is van de ethiek.(…) De modificatie van de haptonomie is dat de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt door de tact, het omgangsprincipe dat een samenleving mogelijk maakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de begripsuitbreiding van tast, nodig voor het eigen leven, naar tact, nodig voor het leven van de ander. (…) ‘Tact is het vermogen rekening te houden met de ander en het eigenbelang te overstijgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het innerlijk geraakt worden, het geraakt worden in het gemoed, waardoor betrokkenheid op de ander, het gericht zijn op de ander, plaatsvindt. (…) Deze vorm van innerlijke gevoeligheid is de ethische gevoeligheid/ethische raakbaarheid’. (…) De haptonomie als bevestigingsleer is waarde-onthullend. Het bevestigt de waarde van de andere mens. De filosofie van Albert Schweitzer breidt de waarde van het menselijk leven uit naar alle leven. (…) Omdat Albert Schweitzer de ethische gevoeligheid uitbreidt van een gevoeligheid voor het wel en wee van de medemensen naar een gevoeligheid voor al het leven is zijn filosofie een aanvulling op de haptonomie.

Helemaal lezen?

Neem een abonnement:
https://www.haptonomischcontact.nl

Verwacht:

September 2021: ‘Haptonomie, filosofie van het gevoel’ door Wim Laumans in Haptonomisch Contact