Oproep aan professionals: leer psychisch geweld herkennen

Marloes (red.), ‘Oproep aan professionals: leer psychisch geweld herkennen’, https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3889939/nieuws/oproep_aan_professionals_leer_psychisch_geweld_herkennen.html, GGZ Totaal (28-06-2021)

Als voormalig slachtoffer van psychisch geweld zou ik graag bij elke professional het fenomeen dwingende controle (coercive control) onder de aandacht willen brengen. (…) Alle logica die in het normale menselijke verkeer en in normale situaties gelden, gaat in een dergelijke situatie van structurele mishandeling niet op. Dat komt onder andere doordat de pleger zich vaak bedient van gaslighting, een ernstige vorm van psychische mishandeling, waarbij het slachtoffer bewust in de war wordt gemaakt zonder te snappen wat er gebeurt en waarbij er door de pleger bewust heftige emoties worden opgeroepen. Het gevolg is dat het slachtoffer gaat twijfelen aan zichzelf, aan de realiteit en zich nergens meer zeker van voelt. (…) De dader weet het steeds zo te draaien, dat het slachtoffer de oorzaak van de labiliteit bij zichzelf gaat zoeken. (…) Coercive control vindt niet alleen plaats in relaties, maar ook naar kinderen toe in het gezin, op de werkvloer, vriendschappen, buren. (…) De ervaring wijst uit dat vaak wordt verondersteld dat cliënten psychische mankementen en/of een laag zelfbeeld hebben, anders waren zij nooit slachtoffer geworden van deze mishandeling. Dit is zeker niet correct en de zaken worden daarmee omgedraaid.