Deze pelgrim liep 3.000 kilometer naar zijn lichaam toe

Lex Bohlmeijer, ‘Deze pelgrim liep 3.000 kilometer naar zijn lichaam toe’, https://decorrespondent.nl/12531/deze-pelgrim-liep-3-000-kilometer-naar-zijn-lichaam-toe/4643726000364-6cd5f90f, De Correspondent (9 juli 2021)

Lopen gaat over voelen. (…) Het grootste geschenk van mijn camino is dat ik het gevoel weer terug heb. Ik voel de wind nu langs mijn gezicht strijken; ik voel dat de lucht vochtig is. Ik was alles kwijt. (…) In Duitsland heb ik Marie uit Hamburg ontmoet. Zij vertelde dat burn-out in het Duits Depression der fleißige Leute [depressie van ijverige mensen, LB] genoemd wordt. (…) In Pamplona, tijdens een rustdag, realiseerde ik me opeens: ik ben mijn lichaam. Dat klinkt bijna religieus of spiritueel. Alles wat ik vóór mijn camino had gedaan was ontkennen dat ik een lichaam heb. (…) Lichaam en spiritualiteit gaan samen. Spiritualiteit is voor mij de ervaring die ervoor zorgt dat je daarna anders gaat leven. Dat is een lijfelijke ervaring. (…) Als je zo veel loopt en zo moe bent, dan open je jezelf. Je opent jezelf voor andere mensen. (…) Ik ervoer (…) vrijheid doordat mijn lijf me had gebracht op de plek waar ik was.

Zoeknaam

Wim Diepeveen